Laddning av elfordon

Vid föreningens laddstolpar

På förekommen anledning, så påminner styrelsen om att laddning av elfordon enkom får ske från laddstolparna, och att under ingen omständighet får laddning av elfordon ske från bilvärmaruttagen eller de schukokontaker som finns vid laddstolparna.

Detta då det medför en hög risk för brand i anläggningen.

Så här säger Elsäkerhetsverket:

”I val av laddstation rekommenderar Elsäkerhetsverket att Typ 2 don används som ger laddning med övervakning enligt mod 3. Därmed ges högst säkerhet via jordfelsbrytare med DC skydd samt övervakning av laddningen. Mod 3 innebär att strömmen automatiskt bryts om kontakterna dras isär.”

Våra laddstolpar av det svenska märket Chargestorm har Typ 2 don med övervakning enligt mod 3. Behövs en annan uttagstyp så behöver den enskilde medlemmen köpa en adapter, tex en Typ 2 till Typ 1 adapter eller en Typ 2 till Schuko.

Ladda hemma?

Behöver man ladda från hemmet, så måste man ovillkorligen gör det på ett godkänt och säkert sätt, med en CE-märkt laddbox avsedd för laddning av elfordon för hemmabruk, som tex någon av laddboxarna hos elgiganten (https://www.elgiganten.se/cms/elbilsladdare/guide-hitta-ratt-elbilsladdare-for-hemmabruk/) eller efuel (https://www.efuel.se/collections/all)

Under inga omständigheter får laddning av elfordon ske från ett vanligt uttag (Schuko), då det medför en stor risk för brand.

Det här inlägget postades i Fastighet, Medlemmar, Parkering, Redskap. Bokmärk permalänken.